Posted by on 19 września 2019

Jak donoszą najnowsze badania ekspertów do spraw żywienia, przeciętny Polak znacznie przekracza dzienną normę spożywanego chleba i soli. Pieczywo sprzedawane w naszych piekarniach jest bardzo niskiej jakości, często nadmuchiwane zatem osoba zainteresowana tematem diety i zdrowia powinna go zamienić na produkty pełnowartościowe, takie jak brązowy ryż czy makaron pełnoziarnisty. Po ich spożyciu, człowiek jest znacznie dłużej syty, a to wszystko za sprawą dostarczonych węglowodanów złożonych. Sól jest od dawna znana ludzkości, jako najprostszy składnik wydobywający ukryty smak z potraw. Chyba każdy z nas, przygotowując sałatkę z warzyw i owoców, korzystał z jej dobrodziejstw i przyprawił. Niestety, nadmiernie spożywana sól ma dla naszego organizmu negatywne skutki. Pierwszym z nich jest zatrzymywanie wody w organizmie, co odbija się negatywnie na funkcjonowaniu naszych nerek. Drugi polega na podniesieniu ciśnienia tętniczego, tym samym zwiększa się ryzyko zawału. Dietetycy stanowczo zalecają zrezygnowanie z soli.

Posted in: Bez kategorii
  1. Dark Horse
    15 stycznia 2019

    coś czuje ze bez lekarza i tak się nie obejdzie

  2. 3D Waffle
    17 stycznia 2019

    [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu suplementy dla kobiet[…]

  3. Tough Nut
    19 stycznia 2019

    Kiedyś mojej siostrze laryngolog zalecił laser i sollux na zatoki

  4. Mental
    21 stycznia 2019

    [..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: fizjoterapeuta[…]

  5. Disco Potato
    23 stycznia 2019

    Czasami to po prostu jakiś drobny uraz

Powiązane tematy z artykułem: diety i zdrowia