Posted by on 27 września 2018

Jak donoszą najnowsze badania ekspertów do spraw żywienia, przeciętny Polak znacznie przekracza dzienną normę spożywanego chleba i soli. Pieczywo sprzedawane w naszych piekarniach jest bardzo niskiej jakości, często nadmuchiwane zatem osoba zainteresowana tematem diety i zdrowia powinna go zamienić na produkty pełnowartościowe, takie jak brązowy ryż czy makaron pełnoziarnisty. Po ich spożyciu, człowiek jest znacznie dłużej syty, a to wszystko za sprawą dostarczonych węglowodanów złożonych. Sól jest od dawna znana ludzkości, jako najprostszy składnik wydobywający ukryty smak z potraw. Chyba każdy z nas, przygotowując sałatkę z warzyw i owoców, korzystał z jej dobrodziejstw i przyprawił. Niestety, nadmiernie spożywana sól ma dla naszego organizmu negatywne skutki. Pierwszym z nich jest zatrzymywanie wody w organizmie, co odbija się negatywnie na funkcjonowaniu naszych nerek. Drugi polega na podniesieniu ciśnienia tętniczego, tym samym zwiększa się ryzyko zawału. Dietetycy stanowczo zalecają zrezygnowanie z soli.

Posted in: Bez kategorii

Powiązane tematy z artykułem: diety i zdrowia